Responsive webdesign

Websites, iedereen heeft er een. Dus wat is er nog te doen aan een website? Google optimalisatie is toegepast, SEO tekschrijven is gedaan, er word een blog bijgehouden en social media is actief en trekt volgers en likes. Alles loopt op rolletjes, iedereen happy zou je denken. Maar is dat wel zo?

Responsive webdesign, wat is dat?

De groep mobiele bezoekers groeit nog elke maand. Nederland is zelfs aangemerkt als land met een hoge tablet dichtheid. En wie heeft er nu niet een smartphone? De leeftijdsgrenzen gaan omlaag maar ook zeker omhoog. Jong en oud surfen via de coole gadgets, op zoek naar informatie, een aankoop of voor de fun.

Een relatief nieuwe techniek in webdesign is responsive design. Hiermee past een responsive website zich aan aan het beeldscherm waarmee gekeken wordt. Zo hoeft er niet gezoomd te worden en blijven elementen (knoppen en tekst bijvoorbeeld) goed zichtbaar en touch-vriendelijk.

En omdat dit allemaal binnen 1 domein gebeurt hoeft er niet een aparte mobiele domein opgezet te worden waardoor je slechts 1x je informatie hoeft te plaatsen i.p.v. op je website én je mobiele site.

Responsive webdesign? Waarom?

Maar de meeste ondernemingen hebben al jaren een mooie website en hoeven (vinden zij) niet aan een nieuw design. En ja, als je net een nieuwe site hebt, maar je webbouwer heeft responsive design niet meegenomen of zelfs niet genoemd, dan is het wel weer een hele investering.

Kortom, genoeg redenen om niet voor een responsive website te gaan. Maar stel nu dat je een webwinkel hebt, dan is toch elke bezoeker goud waard? Het aantal mobiele bezoekers is via Google Analytics te meten. Dus als je wel mobiele bezoekers hebt maar die klikken snel weg, dan kan je denken aan een responsive website.

De voordelen van een responsive website:

  • Betere ervaring op smartphones zorgt voor positieve ervaring
  • Geen aparte mobiele site meer beheren, alles vanuit 1 CMS!
  • Hogere conversie door gebruikersgemak
  • Een betere Google waardering

Responsive webdesign voor nieuwe en bestaande websites

Stel je bent al online en de website is niet geoptimaliseerd voor mobiele bezoekers, hoe gaan we dan te werk? Bij een bestaande website gaan we eerst kijken of de website in een responsive jasje gestoken kan worden. Structureel is er veel mogelijk, maar het web zit vol verassingen! Bij een nieuwe website maken eerst een overzicht van elementen die de website moet bevatten.

Daarna komt er een plan van aanpak voor de plaatsing van alle elementen voor drie doelgroepen. Dat zijn: smartphone, tablet en desktop. Voor elk van deze apparaten maken we een aparte lay-out van de elementen. Nadat iedereen tevreden is gaan onze programmeurs via HTML en CSS de responsive website bouwen en koppelen indien nodig een CMS. We kunnen zowel WordPress als WooCommerce responsive maken.

Responsive webdesign, laat het niet links liggen

Begin je aan een nieuwe website of webwinkel? Laat de optie voor responsive webdesign dan niet ongemoeid. Neem het in overweging want het is al een must. Loop liever voorop dan achteraan wat dat betreft. Start dus met een onderzoek naar je huidige mobiele bezoekers en kijk wat de mogelijkheden zijn met betrekking tot het aantrekken van meer mobiele bezoekers. Beschouw het als een serieuze doelgroep.

Wil je advies over responsive webdesign?

Bij Dreamlab geven we graag advies over responsive websites of webshops. Neem contact op voor meer informatie of vraag een offerte aan.