UI/UX Ontwerp

User Interface (UI) en User Experience (UX)

Een goed doordacht interface design voor je applicatie(s) nodig? Welk ontwerp we ook maken; de gebruiker staat voorop. Dat doen we vanuit een strategische benadering.

In een goed ontwerp staat de gebruiker centraal. Je wilt namelijk iets van je gebruikers. Deze moet van passieve bezoeker in een actieve gebruiker veranderen of je wilt hem of haar verleiden tot een conversie. Een voorbeeld hiervan is de groene knop die je op meerdere plekken in deze pagina aantreft.

Een interface moet ontworpen worden vanuit de belevingswereld van de gebruiker (‘user’) om effectief te zijn. Dat wordt human centered design genoemd. User interface design gaat een stap verder dan regulier ontwerp of webdesign. Wij hebben jaren ervaring in het ontwerpen van interfaces van applicaties en complexe websites.

Voor nieuwe en bestaande applicaties

Of je nu een nieuwe of bestaande applicatie hebt, wij kunnen je van dienst zijn met user interface design. Vaak groeien applicaties door, zonder echt rekening te houden met gebruikers. De usability is dan vaak ver te zoeken. Is dat bij jou het geval? Ga dan zeker eens met ons in gesprek! Ook wanneer je start met de ontwikkeling van een applicatie laat je een kans liggen wanneer je niet eerst aan de slag gaat met een user interface designer.

Onze aanpak

Met het voorgaande in gedachte spreekt het voor zich dat we altijd zorgvuldig te werk gaan. Onze werkwijze is iteratief, dat wil zeggen dat we het project in delen opsplitsen, met de daarbij behorende tussentijdse overleg- en beslismomenten. Dit past ook goed bij een agile/SCRUM-aanpak, die aan klantzijde vaak gehanteerd wordt.

Globaal ziet een interface design traject er als volgt uit:

  1. Eisen en wensen bepalen, in projectteam met zowel medewerkers van Simplefly als de klant
  2. In kaart brengen doelgroep (bijv. gebruikersonderzoek, formuleren persona’s)
  3. Uitwerken van stroomschema’s en workflows
  4. Het opstellen van een interactieontwerp in schermen (wireframes)
  5. Design van schermen en stijlelementen ontwerpen
  6. Implementatie in applicatie (bouw)
  7. Testen door middel van gebruikersonderzoek (bijv. met usabilitytools)
  8. Optimalisatie / aanpassingen doorvoeren

Interface design: complexe materie

User interface design (UI design; verwant aan user experience design of UX design) is een duur woord, maar zeker niet onterecht. Het ontwerpen van applicaties is een specialisme. Gedegen kennis van usabilityprincipes, accessibility en gebruikersonderzoek zijn daarbij van cruciaal belang. Interactieontwerpers en user interface designers slaan in deze vaak complexe trajecten de handen ineen.