Nieuwe btw-regels voor webshops

Belangrijke wijziging per 1 juli 2021

Heb je een webshop en lever je producten (of diensten) aan klanten in de EU? Dan gaan er per 1 juli 2021 een aantal dingen veranderen voor de btw. Er komen nieuwe btw-regels voor webshops aan. In een aantal gevallen moet je bijvoorbeeld het btw-percentage toepassen van het vestigingsland van de klant. Ook kun je voortaan het éénloketsysteem gaan gebruiken om deze leveringen aan te geven bij de Belastingdienst. Lees hier meer over de wijzigingen en doe de check om te kijken of je actie moet ondernemen.

Doe de check

Aan de uitkomst van deze check kunnen geen rechten worden ontleend. Neem bij twijfel over jouw situatie contact op met de Belastingdienst.

Wat gaat er veranderen aan de btw?

Vanaf 1 juli 2021 worden er nieuwe btw-regels voor e-commerce gehanteerd. Die regels gelden voor Nederlandse webshops met een jaaromzet van € 10.000 (het nieuwe drempelbedrag) of meer vanuit EU-landen buiten Nederland. Vanaf het moment dat je boven het drempelbedrag komt, pas je het btw-tarief toe van het EU-land waar je klant gevestigd is. Wanneer je omzet in andere EU-landen onder de € 10.000 per jaar blijft, dan mag je Nederlandse btw in rekening blijven brengen.

Voorbeeld
Wanneer je al voor € 9.000 aan consumenten in andere EU-landen geleverd hebt en voor € 4.000 aan een Duitse consument moet factureren, dan is de factuur van € 4.000 belast met Duitse btw. De daaropvolgende facturen in hetzelfde jaar zijn dan ook belast met het btw-tarief van het vestigingsland van de klant.

Leuk die nieuwe regels, wat nu?

Om te beginnen kun je het beste alle productprijzen exclusief btw invoeren. Binnen WooCommerce heb je de mogelijkheid om per land afzonderlijk btw-tarieven toe te voegen. Daarna is het belangrijk om de webshop de btw te laten berekenen aan de hand van het factuuradres. Wij kunnen je helpen om deze instellingen door te voeren binnen je webshop. Daarnaast zijn er plugins beschikbaar met extra functionaliteiten om het gebruiksgemak te verhogen. Denk aan:

  • Een automatisch btw-tarief kiezen o.b.v. IP-adres van de klant
  • Check op btw-nummers en bedrijfsnamen
  • Vertaling voor btw-benaming (VAT, MwSt, T.V.A.)
  • Hoog-, laag- en nultarief voor btw
Nieuwe btw-regels voor webshops

Hulp bij het instellen van de btw-tarieven

Neem gerust contact met ons op als we kunnen helpen bij het instellen van de btw-tarieven. Dit hebben wij voor meerdere webshops succesvol kunnen uitvoeren.

Wil je meer informatie over de nieuwe btw-regelgeving? Bekijk dan de artikelen op de websites van de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst. Tip: de Belastingdienst heeft ook een webinar beschikbaar waarin je in 1,5 uur wordt bijgepraat.