6 Super SEO Tips

Je hebt ze gevonden! Dé SEO-tips van 2023! SEO is in de laatste jaren enorm veranderd. Van “zoveel mogelijk woorden een zoekwoord per pagina” naar interessante en voor de lezer geschreven SEO teksten.

En dat is een fijne stap. Want het SEO tekstschrijven is ondertussen een serieus onderdeel van je website of e-commerce strategie. Het goed uitvoeren van je SEO levert je bezoekers en conversie op! En  hoewel SEO (de verzameling van technieken die zich richt op het vindbaar maken van je website in de zoekmachines) al door velen wordt toegepast zijn er nog steeds nieuwe SEO tips en tricks om toch een stapje voor te blijven op je concurrenten.

Wij schreven deze uitleg en tips deels voor WordPress. Dus de eerste tip is: zorg dat je dit geweldige CMS-systeem  gebruikt. Laten we beginnen!

SEO Tip 1:
De juiste Zoekwoorden in kaart brengen

Door gebruik te maken van de juiste zoekwoorden kan je vindbaarheid groter worden, waardoor je dus hoger in de Google resultaten komt. Maar hoe weet je nou wat de juiste zoekwoorden zijn? Hier kan je door een zoekwoordenonderzoek achter komen.

Je kan zoekwoorden vinden in Google. Door in Google een zoekopdracht in te geven zal Google deze aanvullen met suggesties, tussen deze suggesties staan vaak ook andere zoekwoorden en zoekwoord combinaties die interessant zijn voor je.

 

 

In Google Ad’s is er ook een optie voor zoekwoorden onderzoek. Deze zijn ook gratis te gebruiken. Dus log gewoon in met je Google Account. In deze Zoekwoorden Planner van Google kan je ook een zoekwoord of zoekwoorden ingeven. Daarbij zie je dan ook gerelateerde zoekwoorden.

zoekwoord-planner-seo-zoekwoorden

SEO woorden met een hoog volume en lage concurrentie zijn het interessantste. Op hoge volumes wordt veel gezocht per maand en door lage concurrentie zijn er minder mensen die er op “scoren”. Zo’n zoekwoord kan bij betaalde Ad’s ook een lagere cost-per-click hebben.

Google Trends is ook interessant om te bekijken. Deze tool laat meer actuele informatie zien van zoekgedrag op het web. Of maak gebruik van UberSuggest (ook gratis)

Nu je het zoekwoord hebt kunnen we gaan kijken hoe je dit het beste kan inzetten.

SEO Tip 2:
Analyseer de #1 zoekresultaten in Google om erachter te komen waarom ze scoren

Door een zoekopdracht op jouw ideale keyword (of zoekwoorden combinatie) kom je er al snel achter wie er bij Google op 1 staat met dezelfde woord(en). Wij scoren zelf redelijk goed met de zoekopdracht: WooCommerce specialist.

 

Bezoek de eerste 3 pagina’s en analyseer deze. Kijk goed naar welke woorden ze gebruiken, naar interne links die ze maken en hoe ze alinea’s en zinnen opbouwen. Hoeveel kopjes gebruiken ze en is dat een H2 of een H3? Als je zelf een artikel maakt kan je bijna dezelfde opmaak en hoeveelheid inzetten en je zal zien dat je snel je positie verbeterd.

Tip: er zijn ook talloze tools om een pagina te analyseren! Zoals Screaming Frog. Ook handig om de site van je concurrenten te checken. 😉

Via een Google zoekopdracht: site: vulhierdedomeinin.nl kan je er achter komen welke pagina’s van je eigen website of van anderen geindexeerd zijn. Zo kom je er ook achter welke pagina’s er over zoekwoorden worden ingezet.

Zo kan je ook makkelijk zien welke strategie er gebruikt wordt om een breder aanbod van hetzelfde woord (synoniemen, Blogs vs Pages vs Landingpages etc.) in te kunnen inzetten.
De hoeveelheid pagina’s laten ook goed zien hoe “vol” een website zit met relevante content.
Een website met 20 pagina’s goede SEO zal minder autoriteit hebben dan een website met 200 pagina’s goede SEO-content.

seo-site-website-google

 

SEO Tip 3:
Verwerking en hoeveelheid van SEO zoekwoorden

De juiste verwerking van het zoekwoord is enorm belangrijk. Hoe vaak je de zoekwoorden gebruikt op de pagina, in headings, afbeeldingen etc. Verwerk het zoekwoord in de koppen en in de tussen koppen, maar overdrijf er niet mee, wanneer je hier te veel gebruik van maakt leest het niet prettig meer.

Om dit goed te meten maken wij altijd gebruik van de Yoast SEO plugin. Deze laat zien welke optimalisatie je nog kan dom om je vindbaarheid te verbeteren. Ze geven ook diepere informatie mocht je niet snappen wat ze bedoelen. Zo wordt je uiteindelijk zelf SEO expert.

Gebruik H1 (1x op de pagina) voor de titel en tussenkoppen (H2 en H3) om mooie alinea’s te maken. Laat het zoekwoord meerdere keren terugkomen, namelijk zo een 1,0- 1,5% van het geheel aantal woorden en maak het zoekwoord af en toe dikgedrukt.

 

 

Een mooie SEO-tekst bevat meer dan 500 woorden in de juiste opmaak. Denk aan een alinea of 5, mooie tussenkoppen H2 en voorzien van geoptimaliseerd beeldmateriaal en externe links. Maar 500+ woorden schrijven is niet zomaar iets wat iedereen kan. Dus denk aan het inschakelen van een externe tekst schrijver met verstand van SEO of maak slim gebruik van ChatGPT.

SEO Tip 4:
Zorg voor meta en beschrijvingen

Het verwerken van zoekwoorden in meta en omschrijvingen is makkelijk en effectief. Pas je Yoast SEO toe en maak je daarin gebruik van een Title en Description? Wist je dat je dit ook op je navigatie items en afbeeldingen kan toepassen?

In de Menu functie van WordPress kan je namelijk extra velden toevoegen als Title en Description. Dit zit een beetje verstopt maar daarom maakt ook niet iedereen er gebruik van.
Zet bij de Title een mooie zin (±60 tekens max) neer met het zoekwoord en maak van de description een mooi verhaaltje van ±160 tekens max.

Dit werkt ook op afbeeldingen, al heb je daar nog de alt tekst. Vul deze ook altijd in. Bij een afbeelding is ook een Title en Description veld om te gebruiken. Dus doe dat ook. Hoe meer meta hoe beter. Hou wel rekening met de aanbevolen lengte.

Laatste tip voor afbeeldingen: Vóór je upload altijd keywords aan je afbeelding toevoegen!!! Je kan dit naderhand nooit meer simpel aanpassen. Meestal zien we uploads met de naam IMG1234.jpg, zo uit de camera, hup online. Maar dat is echt een no-go. Geef je bestandsnaam ook relevante keywords mee. Doe dat met meerdere woorden door een underscore of streepje.

Zo snapt Google ook waar je afbeelding over gaat en kan die meta koppelen aan de inhoud van de page. Gebruik zoveel keywords als je wilt voor multi-inzetbaarheid. Maar je kan ook een afbeelding 2x uploaden met andere keywords. Voor Google en WordPress is dat geen probleem.

SEO Tip 5:
Hou de site supersnel!

Een snelle site is een must tegenwoordig. Liefst onder de 1 seconden qua laadtijden. En niet alleen bezoekers beoordelen je op de snelheid, maar Google ook!

Het totaal beeld van je website (ttfb, load, structuur, lay-out-shift en gebruikte scripts) kunnen de vindbaarheid beïnvloeden. Dat is te meten met Pagespeed, GT Metrix en Pingdom. Met die tools krijg je goed inzicht in hoe je website performance is. Maar dat kan soms wat technisch zijn. Dus vraag altijd advies aan je webbouwer.

 

Zij kunnen een analyse maken van de punten die verbetering nodig hebben en een optimalisatie traject voor je starten om de verbeteringen door te voeren.

Hoe hou je zelf nu de site snel? Het grootste issue is vaak afbeeldingen. Deze zijn, als je ze zonder bewerking upload naar de Media Bibliotheek vaak veel te zwaar qua MB’s (of Kb’s). Deze bewerking doe je idealiter vooraf. Hiervoor zijn diverse tools te vinden. Gebruik geen PNG als transparantie geen noodzaak is! Gebruik dan altijd JPG en optimaliseer deze.

Als je bij upload een automatische omzetting maakt van JPG en PNG naar WebP dan wordt de site daar ook sneller van. Gebruik hiervoor een plugin als Imagify of vraag je web-bouwer er 1 te installeren.

SEO Tip 6:
Blijf actueel

Wist je dat als je je website actueel houdt je vindbaarheid ook verbeterd? Daarom is bloggen zo onwijs belangrijk. Een nieuwsbericht kan je wel wekelijks of wellicht dagelijks maken. Zo blijft je site actueel en kan je relevante informatie of tips delen.

Je kan in de blog populaire zoekwoorden verstoppen waardoor je weer organisch in Google hoger komt te staan. Bloggen is een goede mogelijkheid om top of mind te maken bij mensen die over het onderwerp meer willen weten. Dit helpt ook jouw digitale aanwezigheid te versterken en positioneert jouw bedrijf als een expert en autoriteit op het gebied van jouw producten of diensten. Dus meteen starten met bloggen!

 

woocommerce-specialist-wordpress-woocommerce-experts-webdesign-online-digital-marketing-website-web-designer-maken-website

Een gebruiksvriendelijke website klinkt erg voor de hand liggend, maar vaak is dit niet het geval. Je website bijhouden door deze eens in de zoveel tijd te vernieuwen en mobieltoegankelijk maken, moet eigenlijk vanzelfsprekend zijn. Toch is dat niet zo. Wanneer je website aan de iets oudere kant is dit niet goed voor je SEO.

Het verzorgen van een aantrekkelijker en unieke opmaak, alinea’s/ (sub)koppen, visuals, laadtijd en taalgebruik doet al een hoop en zal zorgen voor een verbetering en waarschijnlijk zelfs een toename in je SEO.